Art

Anak Mama & Papa Yang Sihat

pregnancy due date

Tuesday, 15 May 2012

Ikhtiarku sebelum Positif Pregnant.~ Dengan Izin Allah


Alhamdulillah....
Berkesempatan jugak nak share untuk kengkawan TTC usaha sy sebelum dapat dabel line upt ni..,.
Kita semua merancang, Allah yang menentukan , Allah jua  yang maha mengetahuinya..
Share dengan kawan2...Dengan izin Allah.. yang maha pengasih lagi penyayang..


Dari segi Pemakanan + supplement ~

Jus Qaseh  Adinda.
http://diaryanugerahterindah.blogspot.com/2011/12/tentang-cerita-enhubbyjus-qaseh-adinda.html
  • Jus qaseh adinda ni memang dah penah amalkan sebelum ni.. tapi sekejap jer,.. last amik mac 2011.. lepastu xde dah sebab susah nak cari.. tapi bile transfer ke kl.. terpikir semula untuk amalkan jus pemakanan sunnah nabi kita s.a.w sebagai supplemen kesihatan .....setiap hari makan 3 sudu pagi  sebelum breakfeast + 3 sudu mlm sebelum tidur..
Susu Mamil Mama 
  • Sebenarnya susu mmg feveret sy..x kisah susu dutch lady ker, marigold ker..tp kalu susu utk org preggy  pun dah banyak kali tukar minum..saje2 nak tau rasaa sedap ke tak..alhamdulillah x alergik susu...tp yg ni last minum.. Mamil Mama...Teruskan minum susu yer..utk TTC .sy minum susu ni  dan sebelum2 ni pun minum Anmum , friso gold...
Susu kambing Higoat + Kurma  
  • Mesti minum susu ni tiap2 malam..Dulu sy rajin  slalu blender susu kambing higoat ngn kurma.. tapi kadang2 ter ' miss jugak sbb mls.. kdg minum cmtu jer.dan bile ade beli pati kurma  mix dgn susu kambing ni..mmg sgt sedappp...~ amalkan sekarang.. hehe. nii..minum sehari skali jerr..waktu malamm..
Blackmores Pregnancy formula
  • Supplement yang sangat2 banyak kelebihannya..  http://www.blackmores.com.my/Products/Detail.aspx?ProductId=2343
  • Latest skali aritu try mkn supplement nih..start makan akhir bulan 3.. biasanye sebiji telan sehari sekali wlpn kat situ tulis 2 kali sehari..tp 1 ckup da kot...sbb dlm ni semer vitamin da ade.. kadang2 pil asid folic tu kecik sgtt... asik lupe nak mkn..heheh... kawan2 TTC bole try makan supplemen ni ok.. , ade kat farmasi gardian, watsons... insyaallah..kita usaha ... 
Pati Delima Gulsan 
  • Ade Minum sebotol & habiss..slalu minum + air...tp bila beli lagi 2 botol, tup2 positif preggy ... skang ni pati delima sy hold dulu minum.....  :)
Rasanya... yang ni je untuk makanan .. yang lain2 takde dahh...  apa yang penting,,sentiasa amalkan pemakanan berkhasiat..sayur , buah,.. kurangkan makanan snek2 jajan ...insyaallah..


Nak share juga.. Dari segi kerohanian ..~

Baca Yasin..

  • Baca Yasin banyak kelebihan.. Kalu dulu slalu  baca ari jumaat dan kamis..sedekah buat arwah abah,atuk dan saudara mara ..tapi alhamdulillah terbuka hati untuk baca setiap hari.. Surah yasin adalah jantung ALQURAN.. bila abis treatment aritu dan bile doktor ckp unexplained result.. sy dah hilang daya pk tp sy tetap kuatkan semangat.. Sy Redha atas ketentuan ALLAH bile nak beri sy rezeki...cepat @ lambat .... sedar x sedar mungkin hampir 2 bulan rasanyer start abis treatment bulan 3 sy baca yasin setiap malam , biasanye sy baca lepas maghrib dan isyak kecuali cuti kekadang baca lepas asar.. sy sertakan  niat untuk memohon keredhaan ALLAH , permudahkan sy mendapat zuriat , dan limpahkan rezeki zuriat , kukuhkan rahim saya..kurniakan anak yang soleh dan solehah....insyaallah.. Allah maha berkuasa atas tiap-tiap sesuatu..kita berusaha dan memohon keredhaannya....sampai masa kita , insyaallah Allah beri rezeki untuk kita...kuatkan semangat...~
          Cerr Klik sini :http://www.rahsiaperkahwinan.com/2009/09/rahsia-fadhilat-kelebihan-surah-yasin.html
Solat Sunat  Dhuha.

  • Solat dhuha ~ .http://solatsunatdhuha.blogspot.com/
  • Biasanya berkesempatan solat sunat dhuha ni  waktu cuti.. sebab masanya antara pukul 8 pg hingga setengah jam sebelum masuk waktu zuhur..sama2 kita amalkan ,.insyaallah..
 Ya Rahman ~ Ya Rahim ~ Ya Allah
  • Zikir selepas solat waktu asar ~  sehingga masuk maghrib,...3 kali jumaat berturut lafazkan dan apabila masuk azan maghrib terus berdoa apa yang kita hajatkan ~ Dengan Izin Allah.. kita hanya berusaha , Allah jua yang menentukan segalanya yang terbaik untuk kita.. 
Ya Khaliq,  Bari'u ,Ya Musawwir ,

  • Selalu  usap perut sambil baca ni....
 Ada usap perut kawan2 yang preggy..
  • Dulu, x berapa suke dekat mereka yg da preggy ..x bape suke borak laaa.... slalu jeless.. tp alhamdulillah perasaan itu telah dapat dibuang ...keep thinking positif....slalu sgt  borak ngn kawan2 yang  tgh tnggu due date jer..ade 2org kwn kat skolaa tu..dah selamat bersalin bulan lepas.. slalu pegang perut diee amik berkat.... 

My hubby

  • Untuk suami pulak...sejujurnyaa.. hubby cume minum akar ayu tongkat ali jerr yg real yang kawan die amikkan dari pokok tongkat ali kat sabah .... yg lain2 memang die xde amik.kadang2 je die minum susu kambing ngn kurma sy tuu..yg len2  takdee...

Style Ml. ( Khas untuk retroverted Uterus) 
  • Doggie style maybe dapat membantu  untuk RU ...sekurang2nyerr  dapat menyelamatkan sperm  :)
 Salam sayang buat sy utk rkn TTC.,Insyaallah .. next entry utk next story..

  

10 comments:

  1. TAHNIAH..yg jus Qaseh Adinda tu mmg ada wife ofismate akak minum sblum wife dia sah preggy after 3 years married (klu tak silap)..antara usaha2 kat atas ni,yg susu kambing + pati kurma & pati delima gulsan yg akak tengah buat..

    ReplyDelete
  2. allamdulillah kak..lepas bace ape yang akk dah buat untuk preggy ni, saya rasa saya ni kerdil sangat...saya tak rajin macam akk...ade 1,2 je amalan yg same mcm akk buat... ape pon, u deserve it kak...happy for you...

    ReplyDelete
  3. usaha tangga kejayaan=)))

    ReplyDelete
  4. Tima kasih banyak2 sagt membantu... usia perkahwinan kita beza sebulan jer... moga sue pon ada rezeki lepas nie.. mummy to be doa2kan laa ye...

    Semoga semuanya selamat hingga saat melahirkan inyallah

    ReplyDelete
  5. tahniah awak..dan tq sgt sebab bagi info yang best ni=)

    ReplyDelete
  6. terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete
  7. terima kasih sudi berkongsi..doakan giliran kami pula lepas nie ye

    ReplyDelete

~ Friendship are born..not made ~

Elegant Rose - BusyBloggerRainbow Flower